linux-lvm.redhat.com archive mirror
 help / color / mirror / Atom feed
From: Roger Heflin <rogerheflin@gmail.com>
To: LVM general discussion and development <linux-lvm@redhat.com>
Subject: Re: [linux-lvm] Issue after upgrading the LVM2 package from 2.02.176 to 2.02.180
Date: Tue, 15 Sep 2020 06:05:03 -0500	[thread overview]
Message-ID: <CAAMCDefcYsODUt=fv5u1t=gGKXPtcPMYh8xzH1ztb7R9N0QSHQ@mail.gmail.com> (raw)
In-Reply-To: <CAJHv+s6TmtZFxRTZW1Yo-2gFee4x5XPa1dpFnP_+EMxtr80DAw@mail.gmail.com>

#1:
Device /dev/sda3 excluded by a filter.)
Failed to execute command: pvcreate -ffy /dev/sda3
ec=0

excluded by filter is likely the issue, I think there was a bug were
it allowed that pvcreate to work when it should have blocked it
because of the filter.  It should not allow a pvcreate against
something blocked by a filter.

#2: Read-only locking type set. Write locks are prohibited.
I am going to guess either / is not mounted rw, or you don't have the
directory mounted rw that is needed to create the locks (/var/run/lvm
usually).

On Tue, Sep 15, 2020 at 1:42 AM KrishnaMurali Chennuboina
<krishchennu414@gmail.com> wrote:
>
> Hi Roger,
>
> I have tried this with the older LVM package(.176) and this issue was not seen. Issue was seen with .180 version every time.
> # executing command: vgchange -ay
> (status, output): (0,   WARNING: Failed to connect to lvmetad. Falling back to device scanning.)
>   WARNING: Failed to connect to lvmetad. Falling back to device scanning.
> # executing command: pvcreate -ffy /dev/sda3
> (status, output): (5,   WARNING: Failed to connect to lvmetad. Falling back to device scanning.
>   Error reading device /dev/sda3 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram0 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/loop0 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sda at 0 length 512.
>   Error reading device /dev/sda at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram1 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sda1 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram2 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sda2 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram3 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram4 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram5 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram6 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram7 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram8 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram9 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram10 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram11 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram12 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram13 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram14 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram15 at 0 length 4096.
>   Device /dev/sda3 excluded by a filter.)
> Failed to execute command: pvcreate -ffy /dev/sda3
> ec=0
>
> I have tried with different options of pvcreate but didnt helped much. After the system got halted with the above error, i tried to executing pvs command but got the below error.
> bash-4.4# pvs
>   Error reading device /dev/ram0 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/loop0 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sda at 0 length 512.
>   Error reading device /dev/sda at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram1 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sda1 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram2 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sda2 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram3 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sda3 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram4 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sda4 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram5 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram6 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram7 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram8 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram9 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram10 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram11 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram12 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram13 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram14 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/ram15 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sdb at 0 length 512.
>   Error reading device /dev/sdb at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sdb1 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sdb2 at 0 length 4096.
>   Error reading device /dev/sdb3 at 0 length 4096.
>   Read-only locking type set. Write locks are prohibited.
>   Recovery of standalone physical volumes failed.
>   Cannot process standalone physical volumes
> bash-4.4#
>
> Attached the complete log in initial mail.
>
> Thanks.
>
> On Mon, 14 Sep 2020 at 20:29, Roger Heflin <rogerheflin@gmail.com> wrote:
>>
>> In general I would suggest fully disabling lvmetad from the config
>> files and from being started up.
>>
>> Issues around it not answering (like above) and answering but somehow
>> having stale/wrong info have burned me too many times to trust it.  It
>> may be a lvmetad bug, or be udevd weirdness.
>>
>> The only significant improvement it makes is it reduces the lvm
>> command time on installs with significant numbers of devices, but
>> given that the info has been wrong often enough that is not worth the
>> risk.
>>
>> On Mon, Sep 14, 2020 at 2:25 AM KrishnaMurali Chennuboina
>> <krishchennu414@gmail.com> wrote:
>> >
>> > Hi Team,
>> >
>> > While trying to analyze one the issue, we felt that upgrading the current LVM2 package in our repository will be the best approach.
>> > As part of that, we have updated the respective package from  2.02.176 to 2.02.180. We have verified the same and booted x86_64 hardware without any issues.
>> >
>> > But while trying to boot mips64 hardware we have started observing the below issue.  Providing the snippet of the log,
>> >
>> > # executing command: vgchange -an
>> > (status, output): (0,   WARNING: Failed to connect to lvmetad. Falling back to device scanning.)
>> >   WARNING: Failed to connect to lvmetad. Falling back to device scanning.
>> >
>> > Attached the detailed log for reference. There is no other change included other than the LVM2 update.
>> >
>> > LVM2 Version: 2.02.176
>> > Updated LVM2 version: 2.02.180
>> >
>> > Please share inputs on why this issue is being observed with .180 version?
>> > Please let me know if i can share any other information.
>> >
>> > Thanks.
>> >
>> > _______________________________________________
>> > linux-lvm mailing list
>> > linux-lvm@redhat.com
>> > https://www.redhat.com/mailman/listinfo/linux-lvm
>> > read the LVM HOW-TO at http://tldp.org/HOWTO/LVM-HOWTO/
>>
>> _______________________________________________
>> linux-lvm mailing list
>> linux-lvm@redhat.com
>> https://www.redhat.com/mailman/listinfo/linux-lvm
>> read the LVM HOW-TO at http://tldp.org/HOWTO/LVM-HOWTO/
>>
> _______________________________________________
> linux-lvm mailing list
> linux-lvm@redhat.com
> https://www.redhat.com/mailman/listinfo/linux-lvm
> read the LVM HOW-TO at http://tldp.org/HOWTO/LVM-HOWTO/

  reply	other threads:[~2020-09-15 11:05 UTC|newest]

Thread overview: 8+ messages / expand[flat|nested]  mbox.gz  Atom feed  top
2020-09-10 13:53 KrishnaMurali Chennuboina
2020-09-14 14:58 ` Roger Heflin
2020-09-14 15:19   ` KrishnaMurali Chennuboina
2020-09-15 11:05     ` Roger Heflin [this message]
2020-09-15 12:58       ` KrishnaMurali Chennuboina
2020-09-15 17:01         ` KrishnaMurali Chennuboina
2020-09-17 16:26           ` Roger Heflin
2020-09-15 18:46       ` Zdenek Kabelac

Reply instructions:

You may reply publicly to this message via plain-text email
using any one of the following methods:

* Save the following mbox file, import it into your mail client,
  and reply-to-all from there: mbox

  Avoid top-posting and favor interleaved quoting:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Posting_style#Interleaved_style

* Reply using the --to, --cc, and --in-reply-to
  switches of git-send-email(1):

  git send-email \
    --in-reply-to='CAAMCDefcYsODUt=fv5u1t=gGKXPtcPMYh8xzH1ztb7R9N0QSHQ@mail.gmail.com' \
    --to=rogerheflin@gmail.com \
    --cc=linux-lvm@redhat.com \
    --subject='Re: [linux-lvm] Issue after upgrading the LVM2 package from 2.02.176 to 2.02.180' \
    /path/to/YOUR_REPLY

  https://kernel.org/pub/software/scm/git/docs/git-send-email.html

* If your mail client supports setting the In-Reply-To header
  via mailto: links, try the mailto: link

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for NNTP newsgroup(s).