Alsa-Devel Archive on lore.kernel.org
 help / color / Atom feed
* [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
@ 2020-01-09 22:10 Tim Schumacher
  2020-01-13 12:39 ` Jaroslav Kysela
  0 siblings, 1 reply; 9+ messages in thread
From: Tim Schumacher @ 2020-01-09 22:10 UTC (permalink / raw)
  To: alsa-devel

Hi alsa devs,

I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
IRC helped me track down the problem to a change in the
/usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
/usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
/usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
sound for me.

After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:

    pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
    pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1

And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796

After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076

Thanks.

- Tim
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

* Re: [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
  2020-01-09 22:10 [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320 Tim Schumacher
@ 2020-01-13 12:39 ` Jaroslav Kysela
  2020-01-13 14:27   ` Tim Schumacher
  0 siblings, 1 reply; 9+ messages in thread
From: Jaroslav Kysela @ 2020-01-13 12:39 UTC (permalink / raw)
  To: alsa-devel; +Cc: Tim Schumacher

Dne 09. 01. 20 v 23:10 Tim Schumacher napsal(a):
> Hi alsa devs,
> 
> I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
> stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
> IRC helped me track down the problem to a change in the
> /usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
> /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
> /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
> sound for me.
> 
> After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:
> 
>      pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
>      pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1
> 
> And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796
> 
> After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
> output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076

Thanks. I forgot to fix the file path in chtrt5645/chtrt5645-dmic2.conf . 
Could you test this patch?

https://github.com/alsa-project/alsa-ucm-conf/commit/74f2a0f0884df7b9f2d08d07456a3bc37d1a512e

				Jaroslav

-- 
Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

* Re: [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
  2020-01-13 12:39 ` Jaroslav Kysela
@ 2020-01-13 14:27   ` Tim Schumacher
  2020-01-13 14:34     ` Jaroslav Kysela
  0 siblings, 1 reply; 9+ messages in thread
From: Tim Schumacher @ 2020-01-13 14:27 UTC (permalink / raw)
  To: Jaroslav Kysela; +Cc: alsa-devel

The patch doesn't help unfortunately. Deleting
LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf still works with the
patch installed. Can I help debug this somehow?

- Tim

On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
> Dne 09. 01. 20 v 23:10 Tim Schumacher napsal(a):
> > Hi alsa devs,
> > 
> > I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
> > stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
> > IRC helped me track down the problem to a change in the
> > /usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
> > /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
> > /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> > were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
> > sound for me.
> > 
> > After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:
> > 
> >      pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
> >      pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1
> > 
> > And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796
> > 
> > After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> > symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
> > output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076
> 
> Thanks. I forgot to fix the file path in chtrt5645/chtrt5645-dmic2.conf .
> Could you test this patch?
> 
> https://github.com/alsa-project/alsa-ucm-conf/commit/74f2a0f0884df7b9f2d08d07456a3bc37d1a512e
> 
> 				Jaroslav
> 
> -- 
> Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
> Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
> 
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

* Re: [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
  2020-01-13 14:27   ` Tim Schumacher
@ 2020-01-13 14:34     ` Jaroslav Kysela
       [not found]       ` <20200113145904.GA30843@impa>
  2020-01-14 17:38       ` Tim Schumacher
  0 siblings, 2 replies; 9+ messages in thread
From: Jaroslav Kysela @ 2020-01-13 14:34 UTC (permalink / raw)
  To: Tim Schumacher; +Cc: ALSA development

Dne 13. 01. 20 v 15:27 Tim Schumacher napsal(a):
> The patch doesn't help unfortunately. Deleting
> LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf still works with the
> patch installed. Can I help debug this somehow?

If you have latest alsa-utils, the command 'alsaucm dump text' should work, 
otherwise try 'alsaucm set _verb HiFi'.

					Jaroslav

> 
> - Tim
> 
> On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
>> Dne 09. 01. 20 v 23:10 Tim Schumacher napsal(a):
>>> Hi alsa devs,
>>>
>>> I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
>>> stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
>>> IRC helped me track down the problem to a change in the
>>> /usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
>>> /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
>>> /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
>>> were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
>>> sound for me.
>>>
>>> After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:
>>>
>>>       pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
>>>       pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1
>>>
>>> And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796
>>>
>>> After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
>>> symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
>>> output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076
>>
>> Thanks. I forgot to fix the file path in chtrt5645/chtrt5645-dmic2.conf .
>> Could you test this patch?
>>
>> https://github.com/alsa-project/alsa-ucm-conf/commit/74f2a0f0884df7b9f2d08d07456a3bc37d1a512e
>>
>> 				Jaroslav
>>
>> -- 
>> Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
>> Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
>>


-- 
Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

* Re: [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
       [not found]       ` <20200113145904.GA30843@impa>
@ 2020-01-13 15:22         ` Jaroslav Kysela
  0 siblings, 0 replies; 9+ messages in thread
From: Jaroslav Kysela @ 2020-01-13 15:22 UTC (permalink / raw)
  To: Tim Schumacher; +Cc: ALSA development

Dne 13. 01. 20 v 15:59 Tim Schumacher napsal(a):
> 'alsaucm set _verb HiFi' gives
> 
>      ALSA lib utils.c:261:(uc_mgr_config_load) could not open configuration file /usr/share/alsa/ucm2/HDA Intel PCH/HDA Intel PCH.conf
>      alsaucm: unable to obtain card list: No such file or directory
> 
> but that seems unrelated to the problem because it's the same
> output whether I delete LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> and the sound works or I try your patch.

Ok, try 'alsaucm -c hw:0 set _verb HiFi'.

					Jaroslav

> 
> - Tim
> 
> On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
>> Dne 13. 01. 20 v 15:27 Tim Schumacher napsal(a):
>>> The patch doesn't help unfortunately. Deleting
>>> LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf still works with the
>>> patch installed. Can I help debug this somehow?
>>
>> If you have latest alsa-utils, the command 'alsaucm dump text' should work,
>> otherwise try 'alsaucm set _verb HiFi'.
>>
>> 					Jaroslav
>>
>>>
>>> - Tim
>>>
>>> On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
>>>> Dne 09. 01. 20 v 23:10 Tim Schumacher napsal(a):
>>>>> Hi alsa devs,
>>>>>
>>>>> I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
>>>>> stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
>>>>> IRC helped me track down the problem to a change in the
>>>>> /usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
>>>>> /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
>>>>> /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
>>>>> were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
>>>>> sound for me.
>>>>>
>>>>> After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:
>>>>>
>>>>>        pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
>>>>>        pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1
>>>>>
>>>>> And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796
>>>>>
>>>>> After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
>>>>> symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
>>>>> output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076
>>>>
>>>> Thanks. I forgot to fix the file path in chtrt5645/chtrt5645-dmic2.conf .
>>>> Could you test this patch?
>>>>
>>>> https://github.com/alsa-project/alsa-ucm-conf/commit/74f2a0f0884df7b9f2d08d07456a3bc37d1a512e
>>>>
>>>> 				Jaroslav
>>>>
>>>> -- 
>>>> Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
>>>> Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
>>>>
>>
>>
>> -- 
>> Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
>> Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
>>


-- 
Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

* Re: [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
  2020-01-13 14:34     ` Jaroslav Kysela
       [not found]       ` <20200113145904.GA30843@impa>
@ 2020-01-14 17:38       ` Tim Schumacher
  2020-01-15 10:05         ` Jaroslav Kysela
  1 sibling, 1 reply; 9+ messages in thread
From: Tim Schumacher @ 2020-01-14 17:38 UTC (permalink / raw)
  To: Jaroslav Kysela; +Cc: alsa-devel

Hi,

sending the mail CC to the mailing list again because I messed this up
last time. This is the output from 'alsaucm -c hw:0 set _verb HiFi'.

ALSA lib utils.c:261:(uc_mgr_config_load) could not open configuration file /usr/share/alsa/ucm2/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216/HiFi-dmic2.conf
ALSA lib parser.c:1190:(parse_verb_file) error: failed to open verb file /usr/share/alsa/ucm2/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216/HiFi-dmic2.conf : -2
ALSA lib main.c:960:(snd_use_case_mgr_open) error: failed to import hw:0 use case configuration -2
alsaucm: error failed to open sound card hw:0: No such file or directory

- Tim

On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
> Dne 13. 01. 20 v 15:27 Tim Schumacher napsal(a):
> > The patch doesn't help unfortunately. Deleting
> > LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf still works with the
> > patch installed. Can I help debug this somehow?
> 
> If you have latest alsa-utils, the command 'alsaucm dump text' should work,
> otherwise try 'alsaucm set _verb HiFi'.
> 
> 					Jaroslav
> 
> > 
> > - Tim
> > 
> > On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
> > > Dne 09. 01. 20 v 23:10 Tim Schumacher napsal(a):
> > > > Hi alsa devs,
> > > > 
> > > > I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
> > > > stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
> > > > IRC helped me track down the problem to a change in the
> > > > /usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
> > > > /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
> > > > /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> > > > were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
> > > > sound for me.
> > > > 
> > > > After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:
> > > > 
> > > >       pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
> > > >       pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1
> > > > 
> > > > And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796
> > > > 
> > > > After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> > > > symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
> > > > output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076
> > > 
> > > Thanks. I forgot to fix the file path in chtrt5645/chtrt5645-dmic2.conf .
> > > Could you test this patch?
> > > 
> > > https://github.com/alsa-project/alsa-ucm-conf/commit/74f2a0f0884df7b9f2d08d07456a3bc37d1a512e
> > > 
> > > 				Jaroslav
> > > 
> > > -- 
> > > Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
> > > Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
> > > 
> 
> 
> -- 
> Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
> Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
> 
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

* Re: [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
  2020-01-14 17:38       ` Tim Schumacher
@ 2020-01-15 10:05         ` Jaroslav Kysela
  2020-01-15 10:41           ` Tim Schumacher
  0 siblings, 1 reply; 9+ messages in thread
From: Jaroslav Kysela @ 2020-01-15 10:05 UTC (permalink / raw)
  To: Tim Schumacher; +Cc: alsa-devel

Dne 14. 01. 20 v 18:38 Tim Schumacher napsal(a):
> Hi,
> 
> sending the mail CC to the mailing list again because I messed this up
> last time. This is the output from 'alsaucm -c hw:0 set _verb HiFi'.
> 
> ALSA lib utils.c:261:(uc_mgr_config_load) could not open configuration file /usr/share/alsa/ucm2/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216/HiFi-dmic2.conf
> ALSA lib parser.c:1190:(parse_verb_file) error: failed to open verb file /usr/share/alsa/ucm2/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216/HiFi-dmic2.conf : -2
> ALSA lib main.c:960:(snd_use_case_mgr_open) error: failed to import hw:0 use case configuration -2
> alsaucm: error failed to open sound card hw:0: No such file or directory

Thanks. This commit for alsa-lib should fix this issue:

https://github.com/alsa-project/alsa-lib/commit/b34715004f4a1aabb85c5b9f03ba9f200638ee97

					Jaroslav
> 
> - Tim
> 
> On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
>> Dne 13. 01. 20 v 15:27 Tim Schumacher napsal(a):
>>> The patch doesn't help unfortunately. Deleting
>>> LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf still works with the
>>> patch installed. Can I help debug this somehow?
>>
>> If you have latest alsa-utils, the command 'alsaucm dump text' should work,
>> otherwise try 'alsaucm set _verb HiFi'.
>>
>> 					Jaroslav
>>
>>>
>>> - Tim
>>>
>>> On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
>>>> Dne 09. 01. 20 v 23:10 Tim Schumacher napsal(a):
>>>>> Hi alsa devs,
>>>>>
>>>>> I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
>>>>> stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
>>>>> IRC helped me track down the problem to a change in the
>>>>> /usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
>>>>> /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
>>>>> /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
>>>>> were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
>>>>> sound for me.
>>>>>
>>>>> After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:
>>>>>
>>>>>        pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
>>>>>        pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1
>>>>>
>>>>> And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796
>>>>>
>>>>> After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
>>>>> symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
>>>>> output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076
>>>>
>>>> Thanks. I forgot to fix the file path in chtrt5645/chtrt5645-dmic2.conf .
>>>> Could you test this patch?
>>>>
>>>> https://github.com/alsa-project/alsa-ucm-conf/commit/74f2a0f0884df7b9f2d08d07456a3bc37d1a512e
>>>>
>>>> 				Jaroslav
>>>>
>>>> -- 
>>>> Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
>>>> Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
>>>>
>>
>>
>> -- 
>> Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
>> Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
>>


-- 
Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

* Re: [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
  2020-01-15 10:05         ` Jaroslav Kysela
@ 2020-01-15 10:41           ` Tim Schumacher
  0 siblings, 0 replies; 9+ messages in thread
From: Tim Schumacher @ 2020-01-15 10:41 UTC (permalink / raw)
  To: Jaroslav Kysela; +Cc: alsa-devel

Thanks for the fix. I don't want to compile ALSA myself so I can't test
it unfortunately. I will see if it works after the next ALSA release and
report back here in case it shouldn't work.

- Tim

On 2020-01-15, Jaroslav Kysela wrote:
> Dne 14. 01. 20 v 18:38 Tim Schumacher napsal(a):
> > Hi,
> > 
> > sending the mail CC to the mailing list again because I messed this up
> > last time. This is the output from 'alsaucm -c hw:0 set _verb HiFi'.
> > 
> > ALSA lib utils.c:261:(uc_mgr_config_load) could not open configuration file /usr/share/alsa/ucm2/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216/HiFi-dmic2.conf
> > ALSA lib parser.c:1190:(parse_verb_file) error: failed to open verb file /usr/share/alsa/ucm2/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216/HiFi-dmic2.conf : -2
> > ALSA lib main.c:960:(snd_use_case_mgr_open) error: failed to import hw:0 use case configuration -2
> > alsaucm: error failed to open sound card hw:0: No such file or directory
> 
> Thanks. This commit for alsa-lib should fix this issue:
> 
> https://github.com/alsa-project/alsa-lib/commit/b34715004f4a1aabb85c5b9f03ba9f200638ee97
> 
> 					Jaroslav
> > 
> > - Tim
> > 
> > On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
> > > Dne 13. 01. 20 v 15:27 Tim Schumacher napsal(a):
> > > > The patch doesn't help unfortunately. Deleting
> > > > LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf still works with the
> > > > patch installed. Can I help debug this somehow?
> > > 
> > > If you have latest alsa-utils, the command 'alsaucm dump text' should work,
> > > otherwise try 'alsaucm set _verb HiFi'.
> > > 
> > > 					Jaroslav
> > > 
> > > > 
> > > > - Tim
> > > > 
> > > > On 2020-01-13, Jaroslav Kysela wrote:
> > > > > Dne 09. 01. 20 v 23:10 Tim Schumacher napsal(a):
> > > > > > Hi alsa devs,
> > > > > > 
> > > > > > I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
> > > > > > stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
> > > > > > IRC helped me track down the problem to a change in the
> > > > > > /usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
> > > > > > /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
> > > > > > /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> > > > > > were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
> > > > > > sound for me.
> > > > > > 
> > > > > > After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:
> > > > > > 
> > > > > >        pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
> > > > > >        pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1
> > > > > > 
> > > > > > And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796
> > > > > > 
> > > > > > After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
> > > > > > symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
> > > > > > output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076
> > > > > 
> > > > > Thanks. I forgot to fix the file path in chtrt5645/chtrt5645-dmic2.conf .
> > > > > Could you test this patch?
> > > > > 
> > > > > https://github.com/alsa-project/alsa-ucm-conf/commit/74f2a0f0884df7b9f2d08d07456a3bc37d1a512e
> > > > > 
> > > > > 				Jaroslav
> > > > > 
> > > > > -- 
> > > > > Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
> > > > > Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
> > > > > 
> > > 
> > > 
> > > -- 
> > > Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
> > > Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
> > > 
> 
> 
> -- 
> Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>
> Linux Sound Maintainer; ALSA Project; Red Hat, Inc.
> 
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

* [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320
@ 2020-01-10 10:25 Tim Schumacher
  0 siblings, 0 replies; 9+ messages in thread
From: Tim Schumacher @ 2020-01-10 10:25 UTC (permalink / raw)
  To: alsa-devel

Hi alsa devs,

I'm on Arch Linux on a rather uncommon laptop (Lenovo Miix 320) and my sound
stopped working on the upgrade from alsa-lib 1.1.9 to 1.2.1. wabbits on
IRC helped me track down the problem to a change in the
/usr/share/alsa/ucm (now /usr/share/alsa/ucm2) files. It seems like
/usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/HiFi-dmic2.conf and a symlink at
/usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
were specifically added for this laptop but in the contrary they break the
sound for me.

After the upgrade to alsa-lib 1.2.1 the sound is not working. The commands play no sound:

    pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,0
    pasuspender -- speaker-test --nloops=1 --channels=2 --test=wav --device=hw:0,1

And this is the alsa-info.sh output http://alsa-project.org/db/?f=f883910a5c5101b4b1ea4202d1fe84ccd139f796

After deleting the /usr/share/alsa/ucm2/chtrt5645/LENOVO-80XF-LenovoMIIX320_10ICR-LNVNB161216.conf
symlink both commands from above play sound and this is the alsa-info.sh
output http://alsa-project.org/db/?f=e759eb9118a191b6c3b8c021fed58abc9cf95076

Thanks.

- Tim
_______________________________________________
Alsa-devel mailing list
Alsa-devel@alsa-project.org
https://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

^ permalink raw reply	[flat|nested] 9+ messages in thread

end of thread, back to index

Thread overview: 9+ messages (download: mbox.gz / follow: Atom feed)
-- links below jump to the message on this page --
2020-01-09 22:10 [alsa-devel] Bug report for changes in ucm2 with chtrt5645 card on Lenovo Miix 320 Tim Schumacher
2020-01-13 12:39 ` Jaroslav Kysela
2020-01-13 14:27   ` Tim Schumacher
2020-01-13 14:34     ` Jaroslav Kysela
     [not found]       ` <20200113145904.GA30843@impa>
2020-01-13 15:22         ` Jaroslav Kysela
2020-01-14 17:38       ` Tim Schumacher
2020-01-15 10:05         ` Jaroslav Kysela
2020-01-15 10:41           ` Tim Schumacher
2020-01-10 10:25 Tim Schumacher

Alsa-Devel Archive on lore.kernel.org

Archives are clonable:
	git clone --mirror https://lore.kernel.org/alsa-devel/0 alsa-devel/git/0.git

	# If you have public-inbox 1.1+ installed, you may
	# initialize and index your mirror using the following commands:
	public-inbox-init -V2 alsa-devel alsa-devel/ https://lore.kernel.org/alsa-devel \
		alsa-devel@alsa-project.org
	public-inbox-index alsa-devel

Example config snippet for mirrors

Newsgroup available over NNTP:
	nntp://nntp.lore.kernel.org/org.alsa-project.alsa-devel


AGPL code for this site: git clone https://public-inbox.org/public-inbox.git